Jump to content

Sparepart

RHOCaR Member
  • Posts

    313
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    14

Everything posted by Sparepart

  1. Well, ... to be PEDANTIC, the early kits used a Mini bodyshell for the passenger compartment. You indicate that both were built after 2000, so it's obviously unlikely that one used an old (ca. 1985) kit. However, if such a "Mini" kit had been used, then it might have retained the original Mini number as a "radically modified vehicle". For info, my car is like the A reg Beauford, built in 2000 yet having a C reg number like the donor vehicle.
  2. Sparepart

    Brakes

    Assuming that your engine is not running and you have a brake servo then the hiss is possibly the diaphragm in the servo forcing air somewhere like back to the inlet manifold. Disconnect the vacuum pipe and listen if the hiss changes or disappears. If this is the case then it can be ignored from the point of view of bleeding the brakes.
  3. I have the same behaviour on an Exmo, obviously no use to you to know this, however in the days of SVA it wasn't an issue, the tester made no comment about having to unwind the steering to straighten out from a turn. I now know that most of the problem was related to the really poor bearing set up on top of the strut, causing lots of friction. As mentioned above by agent_z anything you can do to push the bottom wishbone forward and the top one back is going to help. If you have bushes that are pressed into the wishbones then perhaps you can press them off center to get some adjustment. Also I suppose that a lowering of the back of the car would have some effect on the angle of castor at the front, do you have any rear ride height adjustment, or raise the front as well. Oh yes, something else I found was at the universal joint where the column is connected ot the rack. When the weight was off the front wheels I could easily move from lock to lock just by pushing/pulling on the wheels. However when the car was back on the ground, the pressure on that UJ means that the small amount of play in it caused the top of the lock nut to slightly foul on a bit of poor casting on the yoke. Just a few strokes of a file to remove the casting mark and the steering was much free-er.
  4. Out of interest I have done a bit of Googling, I found records of 3 RS Daytona Spyders, SAN 948S is the car that features earlier in this post, currently it is on SORN, so not on the road. 978 DJU is taxed so most likely on the road. There was also one in Holland NV-82_ST. One came up for sale on e-Bay as an unfinished project, this was a while ago, however the seller appears to be still active, they have a comment from a customer in the last six months. The seller's handle is "daytonalovercars", I attach a pdf of the ebay page showing this seller, so she/he can be contacted via ebay, and might know what happened to the kit. daytonalovercars-on-ebay.pdf
  5. An early MGB roadster, bought as a project, everything I did to make it good brought more grief. Me towing it home with dad piloting it, he started the engine, to get heat from the heater, who knows what happened, but the next time I ran it, the big end bearings were grumbling and the oil pressure low. Replacing the bearings from below, engine in situ, sump off, one of the pistons dropped past the rings in the bore. Rear weel arches were replaced, this was expected, what was not was that going over a sleeping policeman both rear shock absorbers, the type with an arm, twisted up the chassis mounting point rather that move the arm, leaving them hanging in the air and the car bouncing down the road. Even though I had the clutch replaced, a little while later the slave cylinder rubbers burst and deposited all the fluid under the car leaving me stranded. Then as you might expect the main bearings started to rumble. The Twin SUs were never in balance for more than a week. There's lots more. Eventually I was surprised that a garage took it in part exchange for a Mk1 Ford Capri, what a relief.
  6. I learned to drive in a sit up and beg Ford 8 (1172cc sidevalve), then upgraded to a Mk1 ford Zephyr 6 cyl a bit over 2 litres with bench seat and 3 speed column gearchange, no synchro into 1st, but you didn't need that gear much, then a Ford Anglia 105E with a larger engine 1340 cc from a Classic.... I'll stop there.
  7. Just a thought. Before you press the brake pedal, check the gap between the back of the pad and the piston and the pad and the disk, see if the pads are quite free. Do your pedal pumping thing until the brakes are firm, now the pads should be firmly gripping the disk. Then release the brake pedal. Now there should be a residual pressure in the pipe that keeps the pads very close to the disk, actually very slightly still braking. If the pads/pistons retire away from the disk then this could explain your first ineffectual pump. You might find no real difference in the piston/pad freedom in which case it would rule out a lack of "residual pressure" being your problem.
  8. You have not indicated the carb type or ignition system, if you have the carb that goes with the ESC II ignition module as fitted to some Sierras then you will have a "Power Hold" relay, which keeps the ECU powered up after the ignition is switched off. In the manual it indicates that this lets the ECU return to an idle state and reset the stepper motor on the choke and reduce likelyhood of "overrun" by venting the inlet manifold. So if you have this sort of system then a malfunction of the power hold feature could cause your symptoms. On another tack, if there is a "hotspot" its not likely to affect more than one cylinder, so you might try running the engine on three cylinders and changing the non firing cylinder to see if the there is s difference when you turn off the engine. This is just a suggestion, Ive never tried, perhaps running on three is too rough to notice a difference.
  9. The 1.6 emax is more properly designated as Pinto variant TL16E, the fordopedia parts catalogue lists the timing belt as have 122 teeth Ford part number 6139911. Use "Ford 6139911" in a Google search and discover several sources for this belt for example: https://www.123spareparts.co.uk/oem-number/6139911 some also include the tensioner etc which you will aslo probably need. https://www.fordopedia.org/parts-catalog/finis/6139911 Hope this helps.
  10. Sparepart

    Sheds

    The problem with the metal shed is that during spells of cold weather the thermal conductivity of the metal means it gets really cold. Then, usually in this country the cold weather is followed by mild weather with high humidity, the water then condenses out on the metal surface until the metal warms up, after a frost it can sometimes fall like rain on anything in the shed, you think that there is a hole in the roof, because in some places the water dribbles down an edge and build pools of water. Wood gets just as cold and no doubt condensation forms, however as long as its not painted with water repellent paint, the humidity is absorbed into the wood.
  11. I have done a bit of Googling (I guess thats a verb now) I think that you will find there are two ford OEM numbers, one for the head gasket alone and the other for a head kit that includes the head gasket. Search with "Ford 5028468" for the kit and "Ford 6905862" for just the gasket. A description of the bore of the engine is already in the following thread https://www.rhocar.org/index.php?/forums/topic/44486-e-max-engine/ where it is quoted as 81mm, the gaskets that the OEM numbers search turns up are 83 mm .... does the head gasket need a 1mm gap ? not sure, if so, then these look right. Here is a link that turns up if the OEM is used in a Google search. https://www.onlinecarparts.co.uk/oenumber/6905862.html Check it out.
  12. Please have a look at the following link, I am not sure if it will help or further confuse, according to this parts catalogue there are an assortment of sizes depending on position and year of manufacture. All the sizes are bigger than your measurement, like 38 and 48 mm. https://www.fordopedia.org/parts-catalog/pinto-ohc/B1.40
  13. I'm not 100% sure about this, but on my car the carb is the other way round, with the throttle cable coming to the rear of the inlet manifold. The picture with the red cam cover shows this, but the first picture looks like a view from the front of the car, and the throttle shaft pointing forwards, which not the right way round. This doesn't answer you question about how the linkage works, but if it is the wrong way round the cable may not reach or have the correct approach to the mechanism.
  14. Perhaps the extra 0.5 mm radius of the piston has increased the volume (pi r squared h) of the stroke so that now the standard compression ratio is when the piston top is a little lower ?. How about trying to measure the CR ?, seal the valves in one of the cylinders with thin layer of silicone sealant and have the spark plug in, and with the head level, flll the chamber with water and measure exactly the volume of water used. Add to this volume, the thickness of a gasket and the gap above your piston (pi r squared the distances) and you have the volume of the combustion chamber. Then measure the stroke to calculate the induction volume. You will then have the two volumes to work out the CR. Costs nothing to try, and then with luck you will know from where you are starting in your quest for high compression. I'd have thought that you could make an accurate liquid measurement if you can use a medical syringe to empty the liquid as they should have accurate volume markings and also perhaps a liquid with low surface tension, like say paraffin, so that you can fill level without that bulge on the edges that water produces, or maybe water with detergent or dishwasher clear glass liquid.
  15. Nelmo is correct, this is one of the most "skill testing" parts of the build, I am fairly shure that the 3A is the same as the Exmo with regard to this. I have completed this after a fashion. The original kit contains only the "raw" components, you would need to have these even if someone else does the work. From memory the bits are:- Two pieces of pre-bent aluminium channel to make a frame, a toughened glass windscreen, two thick flat steel support brackets (roughly cut by plasma), a roll of flat thickish rubber strip to go round the glass when it's in the frame, and two stainless steel self tapping screws to clamp the frame together once its been cut to size. The kit did not contain a wiper motor mechanism, it was to be taken from the Sierra donor and modified to reduce the distance between the spindles. The spindle holes were pre cut (rough plasma again) in the scuttle, BUT the screen support mounting holes in both the supports and the scuttle sides were not pre-drilled or pre marked. The jobs to be done, simply stated, are- Cut and fit the frame to the glass with rubber inserted using various clamps, loads of parcel tape, rubber mallet, drilling holes across mitre joints and securing with self tapping screws, all without breaking the glass. Position the framed screen on the scuttle to find the sweet spot for the bottom curve match to the scuttle, mark position. Make two bends in the flat supports, one is to match the radius of the scuttle at the sweet spot, the other a twist in the upright part to square up the screen edge. Drill holes in supports and scuttle. Now with great care drill holes in the side of the frame without breaking into the glass to fix the screen edge to the support upright. Tighten everything up and voila! ...........I hope this gives you a flavour of the work involved. Most people do not fit the modded Sierra wipers, or if they do they ditch them shortly after... then fit BMC type wipers as per Mk1 minis, morris, austins etc.... If you or someone wants to go ahead with this I could send you DVD copies of the Exmo build instructions that have got all the standard procedures in gory detail. Oh, yes of course the hood cant be fitted until the windscreen is there and this post has gone on far longer than I intended, a bit like fitting a screen.
  16. If you are looking for the connecters that push on to the threaded posts on the coil ? ... why not buy a pair of spade terminals to bolt on the coil then you can use the easy to get spade connectors. For example https://simonbbc.com/coil-spade-terminal/
  17. Why not try Prestone.... it's the answer to everything. I attach the product info.
  18. How about using a pressed steel type joint, it might tighten up better on your splines. https://www.burtonpower.com/steering-coupling-gp4-ford-escort-mk1-mk2-pressed-steel-type-mp207.html Alternatively, you could try drilling out the hole on the clamp by say 2mm to take a wider bolt and then carefully filing a groove in the splined shaft end so that the bolt only just slips through, this could both prevent the shaft pulling out and stop it slipping round.
  19. If you are using the usual 21 watt filament stop lights, the reed switch needs to comfortably handle 42 watts (2 bulbs) at 12 volts, i.e 3.5 amps. So you need a swich that is rated above 3.5 amps at a minimum, the more above this the better.
  20. Did you do a search for this topic ? you might already have found this https://www.rhocar.org/index.php?/forums/topic/49808-fuel-sender/ . Notice that the Sierra sender has a pin that increases resistance as the tank empties and one that goes the other way decreasing resistance as the tank empties .... might explain your comment about your gauge reading backwards.
  21. If you have repaced the ignition warning bulb with an LED bulb, then that might also prevent the alternator charging, can be seen because the LED appears to be constantly turned on when the engine is revving.
  22. Luckily my standard size 10 feet seem to work well with the position of the Sierra pedal box on the Exmo, so the clutch and brake pedal positions are ok, however the throttle pedal was not in a good place to indulge in a bit of "heel and toe". This was easy to remedy because the throttle pedal is idependent of the pedal box and is easily moved up or down as long as you are willing to make a new hole for the cable to run out from the top of the pedal. Lowering the pedal box to lower the pedals would not be easy on the Exmo, and would bring the brake servo/ master cylinder even closer to the hot exhaust pipe. The Bob Tucker solution sounds simple and effective, an example of "vertical thinking".....
  23. Possibly not just at the back of the fuse box, maybe somewhere along the length of wire from fuse to the gearbox switch might have been severed by someting when the ignition was off ?
  24. I've not had to paint any of the blue bits on my kit, purchased in 1996, however I remember on the build video Tricky Dicky says that it is "Oxford Blue" Pantone 282. BTW you say your RH is 1989, yet the member bit on the left has you as having a 2B .... perhaps the donor was 1989 ?.
×
×
  • Create New...
Test Footer